Tot ce trebuie sa stii despre arcuri cu sageti

Istoria arcului si a sagetii


Arcul si sageata reprezinta una dintre cele mai ingenioase inventii ale omenirii. Cele mai vechi marturii arheologice ale arcului si sagetii in Europa - dateaza de aproximativ 15000 de ani. De-a lungul timpului, arcul a fost utilizat ca unealta de vanatoare, arma de razboi sau echipament sportiv.

arcul cu sageti

Cum se face un arc? 


Se alege un lemn de esenta tare, fara noduri. Se continua prin testarea elasticitatii acestuia. Se tine lemnul in picioare, impingand incet zona de mijloc. Apoi, se marcheaza pe o lungime de opt centimetri zona in care arcul urmeaza sa fie manevrat. Se marcheaza crestaturile unde urmeaza sa fie legata sfoara la cele doua capete. Sagetile se confectioneaza din bucati drepte de lemn, iar varful lor se ascute cu un cutit.

Ce lemn trebuie sa utilizam pentru un arc cat mai bun?


Cele mai bune tipuri de lemn pentru arc sunt lemnul de stejar, salcam, tisa, tec, lamai sau hicori. Aceste esente ofera o elasticitate buna, cu o rezistenta de rupere suficient de mare. Sageata, pe de alta parte, trebuie sa fie confectionata din lemn de esenta dura, cum ar fi prun, mesteacan, sanger, cedru  sau alun subtire.

Cate tipuri de arcuri cu sageti exista?


Exista o mare varietate de arcuri cu sageti, fiecare dintre acestea necesitand un anumit tip de echipament. Cele mai populare sunt: arcul traditional (asiatic si longbow), arcul plat american, arcul recurve (sau olimpic), arcul compound, arbaleta si arcul de distanta.

Arcul traditional (asiatic si longbow)

Arcul traditional este cel mai simplu mod de a experimenta istoria primitiva. Aceasta arma este destul de simpla, fiind confectionata din materiale naturale.

Arcul traditional asiatic

Era folosit in trecut de catre calareti, motiv pentru care era mult mai scurt decat arcul modern. Desi dimensiunile erau mult mai mici pe atunci, acest lucru nu inseamna neaparat ca erau mai putin eficiente.

Arcul Longbow

Este unul dintre cele mai cunoscute arcuri cu sageti. Acest lucru se datoreaza legendei lui Robin Hood. Simplitatea acestui arc i-a asigurat succesul de-a lungul timpului.

Arcul plat american

Acest tip de arc cu sageti a aparut in anii 1930, cand cercetatorii au studiat in detaliu echipamentul folosit la trasul cu arcul. In general, este utilizat pentru tirul de camp, fiind confectionat din lemn de stejar, hicori sau frasin.

Arcul recurve (sau olimpic)

Reprezinta un tip de arc competitiv, realizat din materiale moderne si o tehnologie avansata. Arcul recurve poate fi vazut adesea in filme si seriale. Acesta s-a dezvoltat datorita unui arc cu sageti compus.

Arcul compound

Dupa cum ii spune si numele, este un tip de arc foarte complex, care desi pare sa aiba mai multe corzi are, de fapt, doar una. Bratele acestuia sunt foarte rigide, sigurele elemente care ii ofera elasticitate fiind camele si cablurile.

Arbaleta

Este formata dintr-un mecanism de blocare, un tragaci pentru eliberarea corzilor si, nu in ultimul rand, un incarcator. In ultima perioada, arta trasului cu arcul arbaleta s-a dezvoltat destul de mult in toata Europa.

Arcul de distanta

Este potrivit pentru a lansa o sageata scurta la o distanta de aproximativ 35 centimetri. Datorita modelului acestuia, acest tip de arc este dificil de gasit in magazine.

Cat de eficient este un arc pentru vanatoare?


Eficienta arcului cu sageti difera de la un model la altul. Totuși, arcul compound este preferatul multor persoane. Acesta a fost creat pe la inceputul anilor ’60, pentru a facilita vanatoarea. In prezent, acest tip de arc este foarte eficient. Rigiditatea bratelor face ca actiunea camelor sa fie mult mai eficienta din punct de vedere energetic.

Cum alegem arcul?


Pasul 1 – consta in stabilirea scopului pentru care va fi folosit arcul. Arcurile de tinta sunt de obicei mai lungi, in timp ce arcurile compound sunt mai „puternice”, iar forta acestora de tragere este mai mare.
Pasul 2 consta in greutatea de tragere a diverselor arcuri. Cele mai comune tipuri de arcuri sunt cele de 14 kg, preferate de femei, și cele de 25 kg pe care le aleg de obicei barbatii.
Elongatia de tragere este calculata prin strangerea mainii in forma de pumn si atingerea acesteia de un perete in lateralul corpului. Astfel, o persoana poate sa aproximeze acesta distanta mult mai usor.
Pasul 3consta in masurarea elogantiei de tragere. Odata efectuat acest pas, achizitionarea unui arc este mult mai facila.
Pasul 4 consta in verificarea greutatii arcului. In acest sens trebuie trase mai multe sageti cu un arc nu prea greu, pana cand obosesc mainile.
Pasul 5lungimea arcului este, de asemenea, un factor destul de important. Cu toate acestea, lungimea arcului nu are nimic de-a face cu eficienta lansarii sagetilor.
Pasul 6 consta in verificarea mai multor tipuri de arc. Acest pas va ajuta sa stabiliti cu exactitate ce tip de arc vi s-ar potrivi cel mai bine.

Cum potrivim arcul cu sagetile


O prima etapa consta in stabilirea mainii dominante.
Urmatoarea etapa consta in alegerea arcului recurve potrivit. Cei ce doresc sa traga cu un arc recurve vor trebui sa-l aleaga pe cel cu elongatia si greutatea de tragere potrivite.
Ultima etapa consta in alegerea arcului compus corespunzator. In primul rand, acest tip de arc trebuie sa se potriveasca greutatii si elongatiei de tragere.

Cum se foloseste arcul?


Iata cativa pasi simpli de urmat. Adoptati o pozitie cu spatele drept si corpul relaxat. Picioarele si umerii trebuie sa fie perpendiculari cu tinta. Luati sageata cu trei degete si tineti-o pe coarda. Fixati tinta. Eliberati sageata prin relaxarea degetelor. Relaxati-va si mana prin mutarea acesteia in spatele urechii.

La ce trebuie sa fim atenti atunci cand utilizam un arc cu sageti

  • Arcul armat poate sa fie o arma fatala.
  • Este interzisa folosirea unei tinte umane!
  • Toate persoanele trebuie sa stea in spatele arcasului.
  • Coarda arcului trebuie inlocuita cand este tocita.
  • Utilizati protectie pentru degete si brat!
  • Utilizati o tinta care poate opri sageata in spatele tintei
  • Sagetile se culeg doar cand s-a incheiat tragerea.
  • Nu se vor folosi arcul sau sagetile care au defecte! 

Comentarii